Tomek Starczewski
Właściciel, piwowar
Jestem mieszkańcem Starogardu Gdańskiego. Codziennie dojeżdżam kilka kilometrów do Semlina, gdzie znajduje się browar.
Z wykształcenia jestem farmaceutą.
W browarze zajmuję się właściwie wszystkim – tak jak właściciel każdej małej firmy. Szczególną przyjemność sprawia mi „projektowanie” piwa. Jak ma wyglądać, smakować i pachnieć . Pod takie założenia dobieram odpowiednie surowce i parametry procesu. Mój ulubiony moment w browarze to pierwsze pól godziny – kiedy pobieram próbki z tanków do kontroli. Moja osobista refleksja w tym momencie to:
„Kocham tą robotę”
Celina Szulist
Operator urządzeń browarniczych
Mieszkam w Semlinie. Z okien mojego domu widzę „Browar Czarna Owca” więc do pracy mogę pójść w kapciach. Chociaż nie pracuję w swoim zawodzie (z wykształcenia jestem pracownikiem administracyjno-biurowym) to lubię to co robię. Znam browar jak własną kieszeń bo pracuję w nim od samego początku.
Odpowiadam min. za procedury czyszczenia urządzeń – brałam udział w ich tworzeniu od momentu kiedy sprzęt został zainstalowany w browarze. Najbardziej lubię etykietować butelki – zwłaszcza kiedy wychodzi nowy gatunek piwa. A kilka gatunków już uwarzyliśmy. Jednak największą satysfakcję mam gdy słyszę opinię o smaku naszego piwa.
Dawid Klejna
Operator urządzeń browarniczych
Jestem mieszkańcem Zblewa.
W browarze zajmuję się obsługą urządzeń do produkcji piwa – od momentu naważenia do pakowania wyrobów gotowych. Interesuję się e-sportem oraz psychologią człowieka. Od 3 lat biegam amatorsko długie dystanse. W ten sposób mogę pobyć sam ze sobą, łącząc wysiłek fizyczny z medytacją.