Browar.

Jak powstaje piwo w Browarze Czarna Owca?

Browar Czarna Owca to przedsięwzięcie oddane idei browarnictwa rzemieślniczego. Niewielka skala produkcji, zorientowana na klasyczne, „stare” metody produkcji i pasja piwowarska założyciela to kombinacja czynników umożliwiająca „tworzenie” wyjątkowych produktów.

browarczarnaowca_section1
browarczarnaowca_chmiel

Surowce

Doskonałej jakości wodę czerpiemy z własnej studni głębinowej, zlokalizowanej w bezpośrednim sąsiedztwie lasów i jezior w kociewskiej wsi Semlin.

Używamy najwyższej jakości słodów, którym piwo zawdzięcza swój smak, zapach i kolor.

Chmielimy obficie prawdziwym chmielem. Używamy gatunków sprowadzanych z całego świata

WARZENIE PIWA

Ześrutowany (rozdrobniony) słód dodajemy do wody w temperaturze 62-65 °C, tworząc mieszaninę zwaną zacierem. Temperaturę zacieru podnosimy w kilku etapach aż do uzyskania temperatury około 78 °C. Ten proces trwa około 90 minut, w trakcie których skrobia zamienia się w fermentowalne cukry a pozostałości ziaren słodu (łuska, części białkowe) osiadają na perforowanym dnie kadzi zacierno-filtracyjnej tworząc złoże filtracyjne. Podczas filtracji zacieru przez to złoże uzyskuje się klarowny, słodki roztwór zwany brzeczką piwną.

Brzeczkę następnie podgrzewamy do temperatury wrzenia i gotujemy przez około 90 minut, dodając chmiel po 30 minutach od zagotowania. Chmielimy najczęściej kilkakrotnie – na początku – w celu uzyskania odpowiedniej goryczki i na koniec gotowania – dla aromatu.

browarczarnaowca_foto-25
browarczarnaowca_foto-23

FERMENTACJA

Gorącą brzeczkę szybko schładzamy i transferujemy do zbiornika fermentacyjnego. Stosujemy w browarze zbiorniki stożkowe – które na całym świecie stanowią swoisty „odcisk palca” piwowarstwa rzemieślniczego. Po dodaniu drożdży i natlenieniu brzeczki w zbiorniku rozpoczyna się burzliwa fermentacja, która trwa 5-7 dni. Po tym czasie młode piwo jest chłodzone do około 2 °C i następuje jego samoczynne klarowanie. Przez kilka dni na bieżąco odbiera się osady drożdżowe a następnie piwo dojrzewa jeszcze kolejne 2-3 tygodnie.

ROZLEWANIE DO BUTELEK

Przed właściwym rozlewem filtrujemy piwo przez złoże ziemi okrzemkowej, aby uzyskać klarowny i stabilny w okresie przechowywania produkt. Klarowne piwo wędruje do zbiornika pośredniczącego, skąd jest rozlewane do czystych butelek.

browarczarnaowca_foto-28
Browar Czarna Owca
Napisz do nas!